Blind cooking i owsianka

Często dostaję pytania o to co jem, czy jak wygląda moja dieta. Jak wiecie, od pewnego czasu współpracuję z dietetykiem. Skutkiem ubocznym  naszej współpracy jet to, że znacznie zredukowałem swoją wagę, nie tracąc przy tym energii. Dowodem był świetny wynik w TCS New York Marthon. Dodatkowo dzięki pomocy Asi nauczyłem się układać swój jadłospis oraz odkryłem nową pasję do gotowania. Pewnie brzmi to dziwnie, bo jak można z moją dysfunkcją gotować? Uwielbiam jeść, a gotowanie sprawia mi dużą przyjemność, tym bardziej jeśli  smakuje to moim domownikom. Zrodził się zatem pomysł, aby pokazać wam, że gotowanie jest banalnie proste i każdy powinien sobie z tymi przepisami poradzić. Zamierzam ruszyć z projektem #Blind runner is cooking, gdzie w krótkich filmikach będę wam pokazywał jak wykonać przepisy z mojej diety, a razem z moimi gośćmi postaramy się pokazać że „zdrowa dieta” jest prosta i wcale nie musi być droga.

Start tego projektu jest jednak uzależniony od waszego zainteresowania. Odpowiedzcie proszę na pytanie czy bylibyście zainteresowani takimi filmikami? Sugestie i komentarze mile wdziane.

Dziś wrzucam wam przepis na owsiankę, którą uwielbia cala moja rodzina. Uwaga: proporcje oraz kaloryczność jest obliczona na jedną osobę intensywnie uprawiającą sport, czyli mnie

Owsianka z orzechami nerkowca, bananem i kiwi

Składniki:

Śniadanie: (805 Kcal)

1 banan – 120g (110 kcal)

1 kiwi – 70g, (40 kcal)

orzechy nerkowca łuskane- 25g, (148 kcal)

płatki owsiane górskie – 7 łyżek 70g, (270 kcal)

mleko spożywcze 1, 5% tłuszczu – 1 szklanka 250ml (115 kcal)

rodzynki suszone – 5 łyżeczek, 20g, (50kcal)

wiórki kokosowe – 1 łyżeczka, 5g, (33 kcal)

miód pszczeli – 1 łyżeczka, (39 kcal)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wodą i poczekać aż wchłoną płyn. Do garnka wrzucamy pokrojone owoce, rodzynki, wiórki, płatki oraz mleko. Wszystko na wolnym ogniu mieszamy przez kilka minut. Na koniec dodajemy miód (niekoniecznie i tak będzie słodko). Czasem, gdy nie mam kiwi dodaję jabłko. SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry